Tip 2 Diyabet Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Şeker hastalığı ameliyatında, midenin bir kısmı alınarak mide küçültme işlemi gerçekleştirilir. İnce bağırsak, mide ile birleştirilerek, vücuda alınan gıdaların ince bağırsağa daha erken ulaşması sağlanır. Bu işlem ile kan şekeri seviyesini normale düşüren insülin hormonunun aktif hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

Şeker hastalığı ameliyatı olmak isteyen tip 2 diyabetli bireylerin bazı durumlara sahip olması gerekmektedir.

· Vücut kitle indeksi 30 ve üzeri olması gerekmektedir.

· Herhangi bir kalp rahatsızlığı taşımaması gerekmektedir.

· Hastanın vücudunda bulunan insülin rezervinin yeterli miktarda olması gerekmektedir.

Bu durumlara sahip olan hastaların tespiti için gerekli kan testleri, solunum fonksiyon testleri vb. yapılmaktadır. Ayrıca ameliyat öncesinde bariatrik diyetisyen kontrolü de sağlanmaktadır. Alınan sonuçlara göre hastanın ameliyat olup olamayacağına cerrah karar verir.

Şeker hastalığı ameliyatı, son yıllarda gelişmekte olan kapalı ameliyat (laparoskopik) tekniği ile gerçekleştirilmektedir. Robot kollar yardımı ile karın bölgesinden çok küçük boyutlarda 5 adet delik açılır. Bu yöntemin kullanılması, ameliyatın 1 saat kadar kısa bir sürede gerçekleşmesini ve operasyon sırasında oluşabilecek komplikasyonların en aza indirilmesini sağlamaktadır. Bu yöntemin kullanılması ayrıca ameliyat sonrası iyileşme döneminin de kısa sürelerde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Operasyon sonrasında hastalar genellikle 3-4 gün sonra hastaneden taburcu edilmekte ve 10 gün içerisinde de iş yaşamına dönebilmektedirler.

Ameliyat sorasında, oluşabilecek herhangi bir komplikasyona karşı, hasta sürekli takip altında tutulur. Kullanılması gereken ilaçlar hekim tarafından reçete edilmektedir ve doktorun bilgisi haricinde ilaç kullanılmamalıdır. Ayrıca hastaların ameliyat sonrasında, bariatrik diyetisyen tarafından hazırlanmış olan diyet listesine de sadık kalması gerekmektedir

Sizi Arayalım
close slider


    300